Obraz stołu w polszczyźnie
PDF

Słowa kluczowe

językowy obraz świata
leksykografia
frazeologia
stół

Jak cytować

Dźwigoł, R. (2012). Obraz stołu w polszczyźnie. Język Polski, 92(4), 301–311. https://doi.org/10.31286/JP.92.4.7

Abstrakt

Artykuł jest próbą rekonstrukcji językowego obrazu stołu na podstawie polskich przysłów, frazeologizmów, etymologii i definicji leksykograficznych wyrazu stół. Analizie poddano także zestawienia z leksemem stół, w większości wyrażenia terminologiczne, oraz kolokacje notowane przez słowniki. Podstawowymi fasetami w językowym obrazie tego artefaktu są: przeznaczenie stołu i wygląd stołu wyraźnie się zazębiające. Większa część zgromadzonego materiału leksykograficznego pochodzi z zasobów polszczyzny dawnej, dlatego w językowym obrazie stołu bardzo wyraźnie widoczne są dwa punkty widzenia: szlachcica i chłopa. Z punktu widzenia szlachcica stół jawi się jako miejsce, które wyznacza, czy raczej potwierdza wysoki status społeczny oraz jako miejsce egzekwowania zasad savoir vivre’u. Pełny stół jako nagroda za pracę to obraz stołu budowany z pozycji chłopa.

https://doi.org/10.31286/JP.92.4.7
PDF

Bibliografia

Antoniak P. 2001: Okrągły stół — święty krąg czy uczta kanibali?, Literatura Ludowa 45, nr 1, s. 33–38.
Zobacz w Google Scholar

Brzozowska-Krajka A. 1998: Kto popija i pojada, to mu się dobrze układa. Ludowa etykieta konsumpcyjna, [w:] Oczywisty urok biesiadowania, red. P. Kowalski, Towarzystwo Polonistyki Wrocławskiej, Wrocław, s. 77–84.
Zobacz w Google Scholar

Chmielowski B. 2003: Nowe Ateny, wybór i oprac. tekstu i słowniczka wyrazów archaicznych M. Hanczakowski, Universitas, Kraków.
Zobacz w Google Scholar

Godyń J. 1995: Od Adama i Ewy zaczynać. Mały słownik biblizmów języka polskiego, Towarzystwo Miłośników Języka Polskiego, Spółka Wydawniczo-Księgarska, Kraków–Warszawa.
Zobacz w Google Scholar

Jędrzejko E. 2007a: Na frasunek dobry trunek (a uczonym z ksiąg ratunek!?). Frazeologia biesiadna w językowym obrazie polskiej kultury narodowej, [w:] Frazeologia a językowe obrazy świata przełomu wieków, red. nauk. W. Chlebda, Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, Opole, s. 247–265.
Zobacz w Google Scholar

Jędrzejko E. 2007b: O polskiej kulturze kulinarno-biesiadnej z perspektywy etnoparemiologii, [w:] Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, red. Łeńska-Bąk, Uniwersytet Opolski, Opole, s. 13–33.
Zobacz w Google Scholar

Kowalski P. (red.) 1998: Oczywisty urok biesiadowania, Towarzystwo Polonistyki Wrocławskiej, Wrocław.
Zobacz w Google Scholar

Łeńska-Bąk K. 2003: Smak i uroda stołu, Literatura Ludowa 47, nr 4–5, s. 51–63.
Zobacz w Google Scholar

Masłowska E. 2007: Swoi i obcy przy wspólnym stole, Etnolingwistyka 19, s. 109–131.
Zobacz w Google Scholar

Młynarczyk E. 1999: Gdzie targowano dawniej w Polsce, czyli o staropolskich wyrazach nazywających place, stoiska i pomieszczenia handlowe, Język Polski LXXIX, s. 54–67.
Zobacz w Google Scholar

Stegner T. (red.) 2003: W kuchni i za stołem — dystans i przenikanie kultur. Zbiór studiów, Arche, Gdańsk.
Zobacz w Google Scholar

Stół okrągły nie całkiem 2009: Gazeta Wyborcza, 9 czerwca, dodatek Na okrągło, s. 2.
Zobacz w Google Scholar

Szkutnik H. 2006: Historya „stołu szwedzkiego” Szwedom pod Zamościem wystawionego, http://www.zamosconline.pl/text.php?id=428&rodz=opoz (dostęp: 8 stycznia 2010).
Zobacz w Google Scholar

Walczak B. 1986: Tradycjonalizm czy wymogi języka?, Życie i Myśl 35, nr 1–2, s. 76–81.
Zobacz w Google Scholar

Skip to content